یکی از مهمترین معیارهای خودروسازان تأمین امنیت افراد است که بدین منظور تکنولوژیهای مختلفی مورداستفاده قرار میگیرند و سیستم ESP یکی از مهمترین سیستمهای ایمنی در خودرو است. وظیفه این سیستم حفظ پایداری خودرو در تمامی شرایط رانندگی است و عملکردی پیچیده بادقت زیادی دارد. اگر در جادههای لغزنده بهخصوص هنگام بارش برفوباران زیاد رانندگی کرده باشید، احتمالاً با پدیده لغزش و انحراف خودرو مواجه شدهاید. این قضیه بهویژه در سرعتهای بالا بسیار دلهرهآور و خطرناک خواهد بود؛ بنابراین وظیفه سیستم ESP بررسی مداوم عملکرد فرمان، شتاب و ترمزها است. تا در صورت بروز مشکلات و ناهماهنگی میان درخواست راننده و واکنش خودرو واکنش نشان داده و مانع از دستدادن کنترل راننده میشود. برای مثال ممکن است شما با سرعت زیادی فرمان را به سمت چپ یا راست بچرخانید، اما ماشین در حال حرکت مستقیم باشد، در این زمان کامپیوتر میتواند عدم هماهنگی را تشخیص داده و با کنترل سیستمهای مختلف مانند ترمزها خودرو را طبق دستور شما در مسیر اصلی قرار دهد. در این مقاله از سایت بریم خرید قصد داریم تا به موضوع سیستم کنترل الکترونیکی پایداری خودرو یا همان esp بپردازیم. برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه در ادامه همراه ما باشید.
سیستم ESP خودرو چگونه کاربرد دارد و چگونه کار میکند؟
ESP شامل چندین قطعه است که با همکار میکنند تا ایمنی خودرو در جاده را برای شما فراهم کند. این سیستم شامل ترمزهای ضد قفل (ABS) و کنترل کشش (TCS) است. این سیستم با استفاده از سنسورهای بیشماری که دارد بر روی عملکرد فرمان، شتاب و ترمز خودرو نظارت میکند و دادهها را به سیستم مرکزی میفرستند. سپس این سیستم آنچه را که شما انجام میدهید را با نحوه واکنش خودرو مقایسه میکند. اگر بهعنوانمثال شما بهسرعت فرمان را به سمت چپ یا راست میچرخانید، اما ماشین در حال حرکت مستقیم است، سیستم میتواند این مشکل را تشخیص دهد و به سیستمهای خودرو دستور دهد تا طبق میل شما عمل کرده و فرمان را بچرخانند. در واقع ESP یا همان سیستم کنترل الکترونیکی پایداری خودرو به این صورت وارد عمل میشود که کنترل تکتک ترمزهای چرخها را بر عهده میگیرد و همچنین دریچه گاز ورودی موتور را هم کنترل میکند. در واقع دریچه گاز (پدال) را کمتر میکند. تا سرعت خودرو به مقدار مطلوب برسد. سنسورهای بهکاررفته در این سیستم اختلاف موجود در زاویه خودرو و زاویه چرخش فرمان را احساس میکنند و دائماً به رایانه مرکزی خودرو گزارش میدهند و این رایانه است که با ورودیهای دریافتی خود، بهترین تصمیم را میگیرد و این تصمیم منجر به حفظ پایداری خودرو در شرایط خاص میشود.
مکمل سیستم کنترل پایداری چیست؟
اگر لیست امکانات خودروهایی که به سیستم ESP یا همان سیستم کنترل الکترونیکی پایداری خودرو مجهز هستند را بررسی کنید، متوجه خواهید شد که اکثر این خودروها از سیستم کنترل کشش نیز بهرهمند هستند. این سامانه که با نام TCS شناخته میشود، بهصورت مکمل سیستم ESP فعالیت میکند و توزیع نیروی موتور به چرخها را تحتنظر دارد. درصورتیکه خودرو هنگام عبور از پیچها یا معابر تحتفشار قرار گیرد، سیستم ESP با کمک سیستم کنترل کشش نیروی ارسال شده به چرخها را مدیریت میکند. در این مواقع معمولاً بخشی از نیروی موتور تلف میشود، تا چرخها دچار هرزگردی بیش از حد نشوند و خودرو بتواند به مسیر خود ادامه دهد. استفاده از سیستم ESP هنگام عبور از معابر آفرودی سبب میشود تا چرخها هرزگردی خود را از دست بدهند، به همین دلیل توصیه میشود تا هنگام عبور از این معابر سیستم کنترل پایداری را خاموش کنید.
مزایای استفاده از سیستم – ESP سیستم کنترل الکترونیکی پایداری خودرو
همانطور که متوجه شدید این سیستم نقشی اساسی در کنترل خودرو و هماهنگیهای لازم دارد پس استفاده از آن در تمامی وضعیتهای آبوهوایی میتواند موجب کاهش تصادفها و آسیبدیدن افراد و محیطزیست و… شود. طبق پژوهشهای انجام شده استفاده از esp در خودروهای شاسی کوتاه ۲۵ درصد و در خودروهای شاسیبلند تقریباً تا ۵۰ درصد احتمال تصادف را کاهش میدهد.
غیرفعالکردن سیستم کنترل کشش، ESP یا ESC
بسیاری از خودروها دارای دکمهای هستند که به شما اجازه میدهد سیستم ایمنی کنترل الکترونیکی را بهصورت موقت یا کامل غیرفعال کنید. ما اکیداً توصیه میکنیم که این کار را در جادههای عمومی انجام ندهید. اما همچنان بسیاری از رانندگان غالباً ترجیح میدهند این کارکردها را برای رانندگی با عملکرد بالا و در مسیرهای مسابقه غیرفعال کنند در واقع هدف آنها این است که بهجای تکیه به این سیستم ایمنی، از مهارتهای کنترل خود برای متوقف کردن مشکلاتی مانند چرخش خودرو استفاده کنند.
تفاوت ESP با ESC و سایر سیستمهای کنترل پایداری
بهصورت کلی، برنامه کنترل پایداری (ESP) و کنترل پایداری الکترونیکی (ESC) کاملاً یکسان هستند و تفاوت نام آنها صرفاً به علت تفاوت سلیقه خودروساز در نامگذاری این سیستم است. برخی خودروسازان نیز از نامهای منحصربهفرد خود برای سیستم کنترل پایداری استفاده میکنند. برای مثال، بی ام و سیستم کنترل پایداری خود را DSC مینامد، نیسان از نام VDC استفاده میکند و پورشه نیز اسم PSM بر روی سیستم کنترل پایداری خود گذاشته است. همه این سیستمها عملکرد و هدف کلی یکسانی دارند و ممکن است تنها جزئیات اندکی از رفتار آنها با یکدیگر متفاوت باشد.
خودروهای دارای ESP در ایران
استفاده از سیستم کنترل پایداری خودرو در اروپا ضروری است و تمامی سازندگان باید بهصورت پیشفرض این آپشن را به محصولات خود اضافه کنند؛ اما بسیاری از خودروهای مونتاژ شده و تولید داخل مجهز به این سیستم نمیباشند. هیوندای سوناتا، سانتافه، جنسیس و کیا اسپورتیج، سورنتو، اپیروس، تمامی مدلهای لکسوس، تمامی مدلهای بیام و خودروهای کمپانی بنز و… از جمله ماشینهای موجود در ایران هستند که به این سیستم مجهز هستند. همانطور که اشاره کردیم خودرو های ایرانی هنوز از این تکنولوژی برای خودرو های خود بهره نمی برند و این مورد متاسفانه حتی جز اهداف معرفی شده برای برخی از تولیدات جدید آنها نیست. امیدواریم با پیشرفت تکنولوی در عرضه تولید خودرو های داخلی شاهد استفاده از تکنولوژی های روز دنیا در خودرو ها باشیم.
نتیجهگیری
در این نوشته از بلاگ سایت بریم خرید در مورد سیستم ESP یا همان سیستم کنترل الکترونیکی پایداری خودرو صحبت کردیم و اطلاعاتی را در این زمینه در اختیار شما قرار دادیم. امیدواریم مطالب بیان شده برای شما مفید بوده باشد و از آنها نهایت استفاده را ببرید. در این نوشته در بخشهای مختلف به مواردی نظیر تفاوت ESP با ESC و سایر سیستمهای کنترل پایداری، غیرفعالکردن سیستم کنترل کشش، ESP یا ESC، مکمل سیستم کنترل پایداری چیست؟ سیستم ESP خودرو چگونه کاربرد دارد و چگونه کار میکند؟ و… اشاره کردیم. همانطور که در متن بالا دیدید خودروهای ایرانی متأسفانه هیچکدام از این سیستم برای خودرو خود بهره نمیبرند؛ ولی در اروپا این قابلیت برای خودرو جز آپشنهای ضروری بهحساب میآید و باید حتماً روی ماشین نصب شود.